in het buitenland geprefabriceerd, in Leerdam samengesteld...

 Broekgraaf 

opdrachtgever particulier  locatie Leerdam  status in uitvoering...

Voor een van de kavel in Broekgraaf, uitbreidingswijk bij Leerdam is een woonhuis met werkverdieping ontworpen en wordt momenteel gebouwd.
Het allereerste uitgangspunt van een containerhuis is nog altijd zichtbaar in de samenstelling van de verschillende volumes.

Geprefabriceerd
De woning is grotendeels in het buitenland voorbereid en geprefabriceerd. Hier is een uitgebreid proces met werkbezoek aan vooraf gegaan waarin de afstemming tussen de hier geldende wetttelijke vereisten en de lokale productie gewoontes plaats vond.
De constructie bestaat uit een staalskelet met daar tussen betonvloeren. De wanden zijn opgebouwd uit lichtmetalen dragers met een deels in hout en deels in cementvezelplaat afgewerkte gevels.

Het krappe bestemmingsplan en de moeilijk bereikbare lokatie zijn de aanleidingen geweest voor het ontwerp van dit plassen-huis. Door het gebouw op te trekken uit geprefabriceerde wanden en dakdelen werd het mogelijk om de grenzen van het bestemmingsplan op te zoeken. Nok- en dakhoogte hebben in combinatie met een diagonaal geörienteerde plattegrond en het gebruik van een schaaldak dat bestaat uit twee tegengestelde parabolen hebben geleidt tot een optimaal ruimtegebruik.

Het krappe bestemmingsplan en de moeilijk bereikbare lokatie zijn de aanleidingen geweest voor het ontwerp van dit plassen-huis. Door het gebouw op te trekken uit geprefabriceerde wanden en dakdelen werd het mogelijk om de grenzen van het bestemmingsplan op te zoeken. Nok- en dakhoogte hebben in combinatie met een diagonaal geörienteerde plattegrond en het gebruik van een schaaldak dat bestaat uit twee tegengestelde parabolen hebben geleidt tot een optimaal ruimtegebruik.

De constructie bestaat uit een staalskelet met daar tussen beton-vloeren. de wanden zijn opgebouwd uit lichtmetalen dragers met een deels in hout en deels in cementvezelplaat afgewerkte gevels.
De technische installaties (warmte, water en licht) zijn in Nederland toegevoegd.

Op deze manier werd het mogelijk ondanks de lage goothoogte toch extra ruimte op te verdieping te ontwerpen. Met betrekking tot materiaal keuze is er gebruik gemaakt van de wandpanelen zoals als die normaal voor koelcellen worden gebruikt. Met name de grote stijfheid maakt het mogelijk om deze als prefabwanden te gebruiken. In combinatie met het uit twee delen opgebouwde schaal dak werden de werkzaamheden op de lokatie tot een minimum beperkt. 

Het krappe bestemmingsplan en de moeilijk bereikbare lokatie zijn de aanleidingen geweest voor het ontwerp van dit plassen-huis. Door het gebouw op te trekken uit geprefabriceerde wanden en dakdelen werd het mogelijk om de grenzen van het bestemmingsplan op te zoeken. Nok- en dakhoogte hebben in combinatie met een diagonaal geörienteerde plattegrond en het gebruik van een schaaldak dat bestaat uit twee tegengestelde parabolen hebben geleidt tot een optimaal ruimtegebruik.

Broekgraaf-UV10-aA
Broekgraaf-UV9-aA

gerelateerde projecten

© 2019 atelier Architecten

westhaven 65
2801 pn gouda
t +31 (0)182 524 376

aa@atelierarchitecten.nl

westhaven 65
2801 pn gouda
t +31 (0)182 524 376

aa@atelierarchitecten.nl

© 2019 atelier Architecten

westhaven 65
2801 pn gouda
t +31 (0)182 524 376

aa@atelierarchitecten.nl